This is a summary from an exposition catalogue
-
Norwegian
-
English
-
French
-
German
<
>
PER IVAR MOE, mag art
Lektor i kunsthistorie
Per William Kilde er født i Oslo i 1932. Etter endt lærerutdanning og yrkesaktivitet, bl.a. mange år som rektor ved Sogsti skole i Drøbak, har han i mange år kun konsentrert seg om maleriet. Bak seg har han også eksamen fra Musikkonservatoriet i Oslo i 1961 og hovedfagseksamen i forming ved Høgskolen i Telemark i 1983. Sistnevnte utdannelse innebærer praktisk/estetisk kompetanse på forskningsnivå. Dette hovedfag er jevnstilt med hovedfagsutdannelse i mer tradisjonelle undervisningsfag ved våre universiteter. Kilde har også bak seg en karriere som utøvende musiker i 60-årene med eget orkester. Hans instrumenter er fiolin og vibrafon. Parallelt med dette har han også fungert som innspillingssjef ved Philips Grammofon Norge og studiosjef i ETA-Studio i Oslo. Han har dessuten erfaring fra radio og TV. En vesentlig del av hans arbeid som lærer har vært viet barns kreative utvikling i aktiviteter innenfor bilde og musikk.
Maleriet har alltid gått parallelt med musikken, men har etter hvert overtatt mesteparten av kunstnerens produktive tid. Som maler var Kilde, for noen år siden, sterkt forankret i inntrykk fra norsk natur. Dette ga seg også klare utslag i hans komposisjoner. I de senere år har imidlertid en mer og mer improvisatorisk arbeidsmetode gjort seg gjeldende. Her viser kunstneren forankring i allmenneuropeisk filosofi fra Bergson til eksistensialismen. På det mer formalestetiske plan vil en nok også merke sterk tilknytning til den sentrale franske malertradisjon etter 2. Verdenskrig. Ikke minst navn som Bazaine, Bissiére og Soulages har ettter eget utsagn, betydd mye for hans utvikling. Men også mer spontane og ekspressive retninger, som COBRA og den amerikanske ”Action Painting” har vært nyttige katalysatorer. Kilde formulerer selv målsettingen for sine bilder slik: ”Jeg søker hele tiden å gi best mulig malerisk artikulering til det spontant opplevde, det som gripes i nuet og holdes fast. Nuet er et øyeblikk i stadig forandring, ustanselig i ferd med å bli til en kontinuerlig bevissthetsstrøm, ikke ”une chose toute faite” men ”une chose se faisent”.
Det teoretiske grunnlag for en slik kunstnerisk aksjonsmåte er lagt i Kildes hovedfagsavhandling våren 1983. Her blir begrepet improvisasjon belyst i en 330 siders avhandling fra så vel idéhistorisk som fra psykologisk og formalestetisk synsvinkel. Dette arbeid ble også fulgt opp og konsolidert ved pedagogiske forsøk. Avhandlingen bærer tittelen ”IMPROVISASJON I BILDE OG MUSIKK”, Telemark 1983.
Kunstneren sier selv: ”Mine improvisasjoner blir til gjennom en ekstemporal, ikke reproduserbar aksjonsmåte, som etter indre og/eller ytre press og grad av frihet, manifesterer seg intuitivt i originale, kvalitative beslutninger og/eller handlinger i nuet”
Mesteparten av Kildes produksjon de senere år er typiske ”improvisasjoner”. De har felles en del rent materielle utgangspunkt og forutsetninger – som et format på lerretet, et malerisk medium og kunstnerens håndverksmessige redskaper. Derfra og fram til det ”endelige uttrykk”, reflekterer hvert enkelt verk – i høyere grad jo lenger skaperprosessen utvikler seg – en unik og individuell opplevelse eller idé. Ut fra erkjennelse om mer eller mindre slående likhetstrekk, kan man i ettertid ordne bildene i grupper og ”familier”. Poenget ligger likevel i at de faktorer som er utslagsgivende for slike likhetstrekk, ligger bak bevissthetsterskelen hos kunstneren så lenge det skapende arbeidet pågår.
Hvordan er så resultatet?
Og hva synes bilder laget på denne måten å tilføre den europeiske malertradisjon ?
Denne kunsten gir oss ikke illusjon av fysisk reelle objekter eller vesener., og presenterer heller ikke noen historie eller handling som vi kan oppleve avgrenset i tid og rom. Heller ikke er det snakk om å framheve eller bekjempe et ”budskap” tilhørende en eller annen ”ideologi eller religion”. Kandinsky definerte allerede i 1910 begrepet ”improvisasjon” som ”et hovedsakelig ubevisst, spontant uttrykk av intern og non-materiell karakter”. Slik fremstod en av hovedkategoriene innenfor det såkalte non-figurative maleri, det vil si maleri uten direkte referanse til den materielle virkelighet.
Følgelig ble de formal-estetiske virkemidler som ”form”, ”tegning”, ”perspektivisk komposisjon” osv. dekomponert i sine enkelte faktorer som punkt, linje, plan, volum osv. Ikke desto mindre beholdt Kandinsky og de andre abstrakte pionerene såpass mye av assosiasjoner til den tilvante materielle realitet, at tilskueren hadde muligheten til å visuelt oppleve disse enkeltfaktorene som nettopp punkt, linje, plan, volum.
Denne tradisjonen holdt seg levende gjennom de ledende ”formalistiske skolene” i forrige århundres maleri. Etter hvert kan en likevel merke en gradvis sammensmelting av disse elementene, slik at det ene ikke skilles ut fra det andre, og slik at uttrykket bindes mer eller mindre direkte til selve penselskriften, til selve arbeidet med stoffet og fargene. Her plasserer også Kilde seg.
På samme måte fra den ”irrasjonelle tradisjonen”; fra dadaister, det ”metafysiske maleri” og surrealistene, som følte seg nødt til å arbeide med lett identifiserbare brokker av, og gjenstandsmessig virkelighet. Uten den nødvendige psykologiske referanse til den ytre ting-verden, kunne ikke noen impulser fra underbevisstheten anskueliggjøres som sådan, og følgelig kunne heller ikke den magiske ”overvirkelighet” etableres. Men også her har en de siste tiår kunnet iaktta en utvikling fremover til dagens europeiske maleri; en gradvis dematerialisering av formkompleksene og en gradvis større tro på selve håndskriftens evne til å formidle de nødvendige mentale impulser, assosiasjoner og emosjoner.
Betrakter en Kildes bilder fra en slik utviklingssynsvinkel, vil en kunne konstatere at kunstneren plasserer seg i dette fremskredne stadium. For begge de to hovedtradisjoners vedkommende, har den utviklingen jeg har skissert, selvfølgelig vært avhengig av en nødvendig tilpasningsprosess, både hos kunstnerne selv og deres publikum.
Hos noen malere i dag er de to hovedtradisjonene i ferd med å smelte sammen. En ting er imidlertid å nå fram til dette via en mengde ”støttespillere” – referanser til tanker, holdninger og budskap om forhold i samfunnet. En helt annen ting er å begrense seg til den erkjennelsessfære som er av ”ren” artistisk natur, og som står eller faller med kunstnerens kamp og dialog med sitt medium. Man øser da av en kilde som er mye mer begrenset, men hvis vann er mye renere. Først på disse premisser skimter en konturene av det som kan kalles ”det absolutte maleri”.
Det forekommer meg at Per William Kilde her yter meget verdifulle bidrag til utviklingen mot en slik kunst, og at arbeidsmetoden ”improvisasjon”, slik han har praktisert den, er essensiell i denne sammenhengen.
En ting til slutt: Navnet KILDE betyr nettopp kjelde eller oppkomme.
This is a summary from an exposition catalogue
PER IVAR MOE mag.art
LECTURER IN ART HISTORY
Per William Kilde was born in Oslo, Norway in 1932.
After having his teachers certificat examination at the College of Education
in Oslo, he finished his studies at College of Music in Oslo 1961.
Kilde was Headmaster at Sogsti Scool in Drøbak for many years.
His teaching in these years was consentrated on giving his pupils the
best possibilities to develop and improve their creativity in art and music.
In 1983 he finished his Master degree in Arts at Telemark University College.
This education represents a practical / aestetic competance for reseach at
university level. In the sixties, Kilde also had a career as a musician with his
own orchestra, His instruments were violin and vibraphone.
In the same period he was Artist and Recording Manager for Philips Norway
and studiomanager in the ETA-studio in Oslo. He also has experiense from radio
and television.
Painting has always been a parallel to music for the artist, but has more and more
taken over the most of his productive time. As a visual artist, Kilde was early
strongly influenced by the norwegian nature. This can clearly be seen
in his early works, in his ”compositions”. Later we can , however, observe a
more and more free and ”improvised” way or method of working.
Here, the artist is influenced by european philosophy from Bergson to existencialism.
Formalaestetic there is a strong influence from the french tradition after the
second world war, artists as Bazaine, Bissiere and Soulage he admits, has ment
a great deal. But also the spontaneous and expressive directions as Cobra and the
american ”Action Painting” has been of great importance. Kilde expresses the aim
for his visual art like this: ”I´m trying constantly to give the best possible
artistic articulation to the spontaniously experienced, catched in the moment,
and kept. Now, is a moment, steady changing, constantly going to be a stream of
consciousness, not ”une chose tout faite”, but ”une chose se faisent”.
The teoretical foundament for such an artistic way of action is grounded in his
scientific thesis ”IMPROVISATION IN PAINTING AND MUSIC”, 1983.
This is a 330 pages thesis which reveals the peculiarity of improvisation,
both from the history of ideas, psykological and formalaestetical point of view.
The main part of Kildes production in the late years, are mostly improvisations.
PER IVAR MOE mag.art
LECTURER IN ART HISTORY
Per William Kilde was born in Oslo, Norway in 1932.
After having his teachers certificat examination at the College of Education
in Oslo, he finished his studies at College of Music in Oslo 1961.
Kilde was Headmaster at Sogsti Scool in Drøbak for many years.
His teaching in these years was consentrated on giving his pupils the
best possibilities to develop and improve their creativity in art and music.
In 1983 he finished his Master degree in Arts at Telemark University College.
This education represents a practical / aestetic competance for reseach at
university level. In the sixties, Kilde also had a career as a musician with his
own orchestra, His instruments were violin and vibraphone.
In the same period he was Artist and Recording Manager for Philips Norway
and studiomanager in the ETA-studio in Oslo. He also has experiense from radio
and television.
Painting has always been a parallel to music for the artist, but has more and more
taken over the most of his productive time. As a visual artist, Kilde was early
strongly influenced by the norwegian nature. This can clearly be seen
in his early works, in his ”compositions”. Later we can , however, observe a
more and more free and ”improvised” way or method of working.
Here, the artist is influenced by european philosophy from Bergson to existencialism.
Formalaestetic there is a strong influence from the french tradition after the
second world war, artists as Bazaine, Bissiere and Soulage he admits, has ment
a great deal. But also the spontaneous and expressive directions as Cobra and the
american ”Action Painting” has been of great importance. Kilde expresses the aim
for his visual art like this: ”I´m trying constantly to give the best possible
artistic articulation to the spontaniously experienced, catched in the moment,
and kept. Now, is a moment, steady changing, constantly going to be a stream of
consciousness, not ”une chose tout faite”, but ”une chose se faisent”.
The teoretical foundament for such an artistic way of action is grounded in his
scientific thesis ”IMPROVISATION IN PAINTING AND MUSIC”, 1983.
This is a 330 pages thesis which reveals the peculiarity of improvisation,
both from the history of ideas, psykological and formalaestetical point of view.
The main part of Kildes production in the late years, are mostly improvisations.
Abrégé du texte d´une catalogue par
Per Ivar Moe mag. art
Professeur d´Histoire d´Art
Per William Kilde est né à Oslo en 1932.
Après des annés de pratique instituteur, il occupe le post de principal à
l`école de Sogsti à Drøbak. Il possède en plus le brevet de pédagogie
musicale de l`Académie de Musique d`Oslo et a obtenu, il y a deux ans
le titre d`agrégé en formation esthétique à l`Académie d`Enseignement
de Telemark. Cet dernier grade comporte une compétence esthétique
pratique au niveau de la recherche.
Kilde a aussi poursuivi une carrière de musicien de jazz dans les années
soixante, avec son propre orchestre; ses instruments sont le violon et
le vibraphone. A côté de cela, il a travaillé comme chef d`enregistrement
chez Philips, Norvége, et Studio ETA à Oslo, en outre, fait des expériences
à la radio et la télévision. Une part considérable de son travail comme
instituteur a été consacrée aux activités créatrices par les moyens
de l´image et de la musique.
La peinture se développe chez lui depuis longtemps déjà,
Parallèlement à la musique, mais occupe peu à peu la bonne partie
de son temps productif. Il y a queques années que Kilde était, comme peintre,
très attaché aux impressions de la nature norvégienne. Cela se manifestait
nettement dans ses ”Compositions”. Ces dernières années cependant, un
mode de travail de plus en plus ”improvisé” s´impose. Ici l´artist laisse
dicerner ses liens avec la philosophie européenne, de Bergson à
l´existentialisme. Sur le plan plus étroit de l´esthétique formelle, on verra
probablement aussi une affinité marquée avec la tradition centrale francaise
d´apres la seconde guerre mondiale. Surtout des peintres comme
Bazaine, Bissiére et Soulages ont eu – selon l´aveu meme de notre artiste –
une influence considérable sur sn orientation esthétique et créative.
Mais aussi des mouvements plus spontanés et ouvertement expressifs, voire
le COBRA et ”Action Painting” américain, ont été des catalyseurs utiles.
Kilde formule lui-meme ses intentions au sujet de ses tableaux ainsi:
”Je m´efforce tout le temps à donner une articulation picturale adéquate au
vécu spontané, à ce qui est saisi dans le présent et retenu.
Le présent est un moment de transformation continuelle, incessament
en train de naitre dans un courant de conscience sans fin. Non pas ”une chose
tout faite”, mais une ”chose se faisant”.
La base théorique de ce mode d´action artistique est fournie dans son traité
d´agrégation à l´Académie d´ Enseignement de Telemark, au printemps 1983.
Cet exposé de 330 pages examine le concept d´improvisation du point de
vue idéo-historique, aussi bien que psychologique et esthétique formelle.
L`artist déclare lui-meme: ”Mes improvisations naissent par le moyen
d´un mode d´action intemporel et non reproductif qui, donné la
pression intérieure et/ou extérieure et un certain degré de liberté,se
manifeste intuitivement en décisions originales et qualitatives dans le présent”.
La plupart de ses tableaux aujourd´hui sont des ”Improvisations” typiques.
Per Ivar Moe mag. art
Professeur d´Histoire d´Art
Per William Kilde est né à Oslo en 1932.
Après des annés de pratique instituteur, il occupe le post de principal à
l`école de Sogsti à Drøbak. Il possède en plus le brevet de pédagogie
musicale de l`Académie de Musique d`Oslo et a obtenu, il y a deux ans
le titre d`agrégé en formation esthétique à l`Académie d`Enseignement
de Telemark. Cet dernier grade comporte une compétence esthétique
pratique au niveau de la recherche.
Kilde a aussi poursuivi une carrière de musicien de jazz dans les années
soixante, avec son propre orchestre; ses instruments sont le violon et
le vibraphone. A côté de cela, il a travaillé comme chef d`enregistrement
chez Philips, Norvége, et Studio ETA à Oslo, en outre, fait des expériences
à la radio et la télévision. Une part considérable de son travail comme
instituteur a été consacrée aux activités créatrices par les moyens
de l´image et de la musique.
La peinture se développe chez lui depuis longtemps déjà,
Parallèlement à la musique, mais occupe peu à peu la bonne partie
de son temps productif. Il y a queques années que Kilde était, comme peintre,
très attaché aux impressions de la nature norvégienne. Cela se manifestait
nettement dans ses ”Compositions”. Ces dernières années cependant, un
mode de travail de plus en plus ”improvisé” s´impose. Ici l´artist laisse
dicerner ses liens avec la philosophie européenne, de Bergson à
l´existentialisme. Sur le plan plus étroit de l´esthétique formelle, on verra
probablement aussi une affinité marquée avec la tradition centrale francaise
d´apres la seconde guerre mondiale. Surtout des peintres comme
Bazaine, Bissiére et Soulages ont eu – selon l´aveu meme de notre artiste –
une influence considérable sur sn orientation esthétique et créative.
Mais aussi des mouvements plus spontanés et ouvertement expressifs, voire
le COBRA et ”Action Painting” américain, ont été des catalyseurs utiles.
Kilde formule lui-meme ses intentions au sujet de ses tableaux ainsi:
”Je m´efforce tout le temps à donner une articulation picturale adéquate au
vécu spontané, à ce qui est saisi dans le présent et retenu.
Le présent est un moment de transformation continuelle, incessament
en train de naitre dans un courant de conscience sans fin. Non pas ”une chose
tout faite”, mais une ”chose se faisant”.
La base théorique de ce mode d´action artistique est fournie dans son traité
d´agrégation à l´Académie d´ Enseignement de Telemark, au printemps 1983.
Cet exposé de 330 pages examine le concept d´improvisation du point de
vue idéo-historique, aussi bien que psychologique et esthétique formelle.
L`artist déclare lui-meme: ”Mes improvisations naissent par le moyen
d´un mode d´action intemporel et non reproductif qui, donné la
pression intérieure et/ou extérieure et un certain degré de liberté,se
manifeste intuitivement en décisions originales et qualitatives dans le présent”.
La plupart de ses tableaux aujourd´hui sont des ”Improvisations” typiques.
Auszug von einem Ausstellungskatalog von
Per Ivar Moe, mag.art
Universitätslehrer in die Kunstgeschichte
Kilde ist im Jahre 1932 in Oslo, Norwegen geboren. Nach sein Examen von die Lehrerhochschule in Oslo, beendete er auch seine Studien in die Musikkonservatorium in Oslo , 1961. Er war vor viele Jahren Rektor an der Sogsti Schule in Drøbak. Ein grosses Teil seiner Arbeit in der Schule war den kreativen Tätigkeiten innerhalb Bilder und Musik gewidmet. In 1983, an der Telemark Universitäts Fakultät, hat er seine letzte Ausbildung genommen. Seine wissenschaftliches Forschungsabhandlung heisst: Über das Problem ”IMPROVISATION IN DEM BILD UND DER MUSIK ”, Telemark, 1983.
Kilde kann sich immer wieder an eine alte Karriere als Musiker freuen. In den 60-iger Jahren sogar mit eigenem Orkester. Seine Instrumente sind Geige und Vibraphon. Zu derselben Zeit arbeitete er als Chef der Einspielung für Philips Grammophon Norwegen und ETA-studio, er hat ausserdem Erfahrung von Radio und Television.
Die Malerei, nebenan der Musik, hat ihn lange beschäftigt,
und hat nach und nach das grøsste Teil seiner produktiven
Zeit übernommen. Als Maler war Kilde, vor einigen Jahren,
In seine Eindrücken der Norwegischen Natur tief verankert.
Fühlbare Beweise davon finden wir in seinen Kompositionen. In den Späteren Jahren indessen, kan man eine allmehr improvisatorische Arbeitsmethode spüren. Hier zeigt der Künstler verankern in Allgemein-europäischer Philosophie, von Bergson zum Existenzialismus. Auf der mehr formal-esthetischer Ebene ist eine starke Anknüpfung oder Zuhørigkeit der zentralen Franzøsischen Malertradition nach dem zweiten Weltkriege spürbar. Namen wie Bazaine, Bissière und Soulages sind von ausserordentlicher Bedeutung gewesen, der Meinung
des Künstlers nach. Spontane und expressive Richtungen,wie COBRA, und die Amerikanische ”Action Painting” sind auch wichtige Katalysatoren gewesen. Die Zielsetsung seiner Bilder lässt Kilde auf diese Weise zum Ausdruck kommen:
”Die ganze Zeit suche ich eine zufriedende malerische
Artikulation zu geben; Was man spontan erlebt, was im
Nu gegriffen und festhalten wird. Nu ist ein Augenblick
in stetiger Verânderung, immer wieder am Rande sich
verkørpern in einen kontinuierlichen Strom der Bewusstheit. Nicht ”une chose toute faite”, aber”une chose se faisent”.
(Nicht was schon fertig ist, sondern etwas unter verwirklichung.)
Die theoretische Grundlage so einer kunstnerische
”mode d´action” ist in Kildes These ”IMPROVISATION
IN DEM BILD UND DER MUSIK”, Telemark 1983,
festgelegt. In einer These von 330 seiten wird hier den
Begriff Improvisation beleuchtet, von sowohl
Psychologischem als formalestetischem Winkel. Diese
Arbeit wurde weitergefürt und mit Versuchen Pädagogischer Art konsolidiert. Der Künstler sagt:
”Meine Improvisationen werden durch eine extemporale-,
nicht reprodusierbare ”mode d`Action” verwirkligt, die
nach innerer und/oder Druck und Grad von Freiheit intuitivt
in originale, qualitative Entschlüsse und/oder Handlungen
im Nu sich manifestiert”.
Die Bilder des Künstlers sind heute am meistens typische
”Improvisationen”, grafisch oder auf Leinwand mit Øl oder Akrylic Farben.
Per Ivar Moe, mag.art
Universitätslehrer in die Kunstgeschichte
Kilde ist im Jahre 1932 in Oslo, Norwegen geboren. Nach sein Examen von die Lehrerhochschule in Oslo, beendete er auch seine Studien in die Musikkonservatorium in Oslo , 1961. Er war vor viele Jahren Rektor an der Sogsti Schule in Drøbak. Ein grosses Teil seiner Arbeit in der Schule war den kreativen Tätigkeiten innerhalb Bilder und Musik gewidmet. In 1983, an der Telemark Universitäts Fakultät, hat er seine letzte Ausbildung genommen. Seine wissenschaftliches Forschungsabhandlung heisst: Über das Problem ”IMPROVISATION IN DEM BILD UND DER MUSIK ”, Telemark, 1983.
Kilde kann sich immer wieder an eine alte Karriere als Musiker freuen. In den 60-iger Jahren sogar mit eigenem Orkester. Seine Instrumente sind Geige und Vibraphon. Zu derselben Zeit arbeitete er als Chef der Einspielung für Philips Grammophon Norwegen und ETA-studio, er hat ausserdem Erfahrung von Radio und Television.
Die Malerei, nebenan der Musik, hat ihn lange beschäftigt,
und hat nach und nach das grøsste Teil seiner produktiven
Zeit übernommen. Als Maler war Kilde, vor einigen Jahren,
In seine Eindrücken der Norwegischen Natur tief verankert.
Fühlbare Beweise davon finden wir in seinen Kompositionen. In den Späteren Jahren indessen, kan man eine allmehr improvisatorische Arbeitsmethode spüren. Hier zeigt der Künstler verankern in Allgemein-europäischer Philosophie, von Bergson zum Existenzialismus. Auf der mehr formal-esthetischer Ebene ist eine starke Anknüpfung oder Zuhørigkeit der zentralen Franzøsischen Malertradition nach dem zweiten Weltkriege spürbar. Namen wie Bazaine, Bissière und Soulages sind von ausserordentlicher Bedeutung gewesen, der Meinung
des Künstlers nach. Spontane und expressive Richtungen,wie COBRA, und die Amerikanische ”Action Painting” sind auch wichtige Katalysatoren gewesen. Die Zielsetsung seiner Bilder lässt Kilde auf diese Weise zum Ausdruck kommen:
”Die ganze Zeit suche ich eine zufriedende malerische
Artikulation zu geben; Was man spontan erlebt, was im
Nu gegriffen und festhalten wird. Nu ist ein Augenblick
in stetiger Verânderung, immer wieder am Rande sich
verkørpern in einen kontinuierlichen Strom der Bewusstheit. Nicht ”une chose toute faite”, aber”une chose se faisent”.
(Nicht was schon fertig ist, sondern etwas unter verwirklichung.)
Die theoretische Grundlage so einer kunstnerische
”mode d´action” ist in Kildes These ”IMPROVISATION
IN DEM BILD UND DER MUSIK”, Telemark 1983,
festgelegt. In einer These von 330 seiten wird hier den
Begriff Improvisation beleuchtet, von sowohl
Psychologischem als formalestetischem Winkel. Diese
Arbeit wurde weitergefürt und mit Versuchen Pädagogischer Art konsolidiert. Der Künstler sagt:
”Meine Improvisationen werden durch eine extemporale-,
nicht reprodusierbare ”mode d`Action” verwirkligt, die
nach innerer und/oder Druck und Grad von Freiheit intuitivt
in originale, qualitative Entschlüsse und/oder Handlungen
im Nu sich manifestiert”.
Die Bilder des Künstlers sind heute am meistens typische
”Improvisationen”, grafisch oder auf Leinwand mit Øl oder Akrylic Farben.